Het is altijd leuk om te horen dat je favoriete bezigheid gezond is. Een lekker warm bad kan erg ontspannend zijn. Maar dat in bad gaan ook gezond is weten veel mensen nog niet. Of je nu een atleet bent of een zittend werk hebt, een bad is goed voor iedereen. Wetenschappers hebben met onderzoek bevestigt wat we spontaan aanvoelen. Een bad nemen heeft positieve effecten. Maar waar is een bad sessie nu allemaal goed voor? 

Betere nachtrust 

S’ avonds gaat je lichaamstemperatuur automatisch naar beneden. Je gaat dan melatonine aanmaken. Melatonine is een slaaphormoon waar je moe van wordt. Slaap is essentieel voor een goede nachtrust. Wanneer je in bad gaat, warmt het lichaam op. Als je weer uit bad stapt, koelt het lichaam snel weer af. Hierdoor gaat je lichaam sneller in de stand-by fase en maak je eerder melatonine aan. Wanneer je dus uit het warme bad stapt en je lichaam begint met afkoelen, betekent dat voor je hersenen niet veel meer dan: slapen! Een heerlijk warm bad bereid je dus voor op een goede nachtrust. Een bad, één tot twee uur voor je gaat slapen, verbetert je slaapkwaliteit. Je valt sneller in slaap én je slaapt dieper. 

Zorgt voor vermindering van stress 

Even alle drukte om je heen vergeten? Zet een rustig muziekje op en neem een lekker warm bad. Er zijn genoeg onderzoeken die bewijzen dat muziek kan helpen tegen stress. Zo blijkt dat klassieke muziek kan helpen om sneller in slaap te vallen. Heel handig als je jezelf wakker houdt met stress gedachtes. Relaxte muziek kan zorgen voor een lagere bloeddruk en hartslag. Veel mensen verkrampen helemaal door stress, waardoor ze bijvoorbeeld last krijgen van hun nek, schouders en rug. Een warm bad kan hartstikke goed helpen tegen spierspanning. Het ontspant niet alleen je lichaam, maar ook je geest. Door even weg te zijn van je computer, tv of telefoon kun je even de realiteit ontsnappen. En haal eens een paar keer diep adem. Klinkt heel simpel maar een paar keer diep ademhalen zorgt ervoor dat je stresshormoon wordt verlaagd. 

Helpt tegen spierpijn 

Flink gesport en nu spierpijn? Een hulpmiddeltje voor de echte bikkels is een koud bad. Volgens onderzoek zorgt de kou ervoor dat je bloedvaten eerst vernauwen. Wanneer je weer uit het bad gaat, warmt je lichaam weer op waardoor je bloedvaten open gaan staan en je doorbloeding wordt verhoogd. Maar een warm bad is óók goed voor de spierpijn. Het warme water stimuleert de bloedsomloop en de stofwisseling. De spieren ontspannen zich en de verhoogde stofwisseling herstelt de schade aan je spieren sneller.

Helpt je om calorieën te verbranden (mini work-out)

Makkelijk calorieën verbranden willen we natuurlijk allemaal. Maar wist je dat een bad nemen eigenlijk een beetje sporten is? Je verbrandt er net zoveel calorieën mee als met een wandeling van 30 minuten én het zorgt voor een lager bloedsuikergehalte en een betere gezondheid van het hart. We zeggen natuurlijk niet dat je kunt stoppen met sporten. Maar mooi meegenomen is het zeker. 

Draagt bij aan een gezond lichaam & geest

Jezelf omringen met warm water voelt goed en veilig. Uit onderzoek blijkt dat het nemen van een goed bad zorgt voor gevoelens van optimisme, warmte en vermindert het negatieve gedachtes. In bad gaan is een combinatie van stilte, comfort en warmte. Wanneer je je veilig voelt ben je pas in staat om ultiem te relaxen. Badderen met de juiste producten maakt je huid heerlijk zacht. En stoom van een warm bad opent de luchtwegen. Dus ook tijdens een verkoudheid werkt een bad positief.